perjantai 8. joulukuuta 2017

Firstbeat - hyvinvointianalyysi

Vähän väsyttää ja pientä stressiä – tyypillisin vastaus, mitä musta sai irti syksyn lopussa.

Teetin itselleni mielenkiinnosta hyvinvointianalyysin, tarkoituksena selvittää liikunnan tehokkuutta ja palautumisen laatua.

Mitä hyvinvointianalyysi siis kertoo?
    • Hyvinvointianalyysin tarkoituksena on auttaa hallitsemaan stressiä, palautumaan paremmin ja liikkumaan oikein.
    • Hyvinvointianalyysi on hyvinvoinnin ja liikunnan ammattilaisille suunniteltu työkalu stressin, palautumisen ja liikunnan vaikutusten mittaamiseen.
    • Analyysi perustuu sydämen sykevaihtelun analyysiin. Ympärivuorokautinen sykevälianalyysi osoittaa hyvinvointia tukevat ja kuluttavat elämäntavat sekä auttaa löytämään syyt ylikuormituksen taustalla.
    • Analyysin tavoitteena on löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan sekä kuormituksen ja levon välille.
Hyvinvointianalyysin avulla todennetaan siis palautumisen riittävyyttä, unen palauttavuutta, yksilöllisiä stressitekijöitä sekä liikunnan terveys- ja kuntovaikutuksia. Tulosten perusteella annetaan toimenpidesuositukset hyvinvoinnin tukemiseksi ja tarvittaessa ohjataan jatkotutkimuksiin.

Mittauslaite on kiinni kolmen vuorokauden ajan,
jokaiselta mitatulta päivältä saa tarkan analyysin.
Hyvinvointianalyysin avulla pyritään tunnistamaan kuormittumisen merkit varhaisessa vaiheessa, kohdentamaan toimenpiteitä tehokkaammin, motivoimaan elämäntapamuutoksiin sekä pienentämään stressistä ja sairastelusta aiheutuvia haittoja.

Tiedostin jo etukäteen, etteivät stressitasot ja unen laatu ole olleet sitä, mitä niiden olisi kuuluneet olla… Mutta olihan se kohtalaisen surullista lukea tämä tieto paperilta. Ihan mustaa valkoisella (tässä tapauksessa punaista valkoisella…): kroppa ei enää palautunut juuri ollenkaan unen aikana.

Yli kahdeksan tunnin, omasta mielestä ”hyvin nukutun yön” aikana palautuminen (elimistön rauhoittuminen) oli alhaisimmillaan vain vajaata puoltatoista tuntia: ”Unijakson pituus oli suositusten mukainen, mutta palautuminen oli heikkoa.” Unen palauttavuuteen vaikuttaa unen pituus, sekä palautumisen määrä ja laatu unen aikana. Unen palauttavuuden kokonaispisteiksi sain kohtalaisen 47/100 (ikäluokan keskiarvo on 64p.) Mutta, jos jotain positiivista haetaan, oli palautumisen laatu (sykevaihtelu) kuitenkin jokaisena mitattuna yönä laadullisesti hyvää.

Stressi ja palautumisen tasapaino päivänaikana oli myös todella alhaista: ensimmäisenä päivänä palautumista ei esiintynyt lainkaan ja seuraavinakin päivinä vain kohtalaisesti. Tasapaino koostuu stressin ja palautumisen kokonaismääristä, sekä päivänaikaisesta palautumisesta. Stressin ja palautumisen kokonaispisteet olivat myöskin kohtalaiset 38/100 (ikäluokan keskiarvo on 59p.)

Liikunnan terveysvaikutukset olivat kuitenkin hyvät. Harjoitukset tukivat aerobisen kunnon kasvattamista, sekä ylläpitivät hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Liikunnan terveysvaikutukset muodostuvat aerobisen liikunnan keston ja tehon perusteella. Liikunnan terveysvaikutusten kokonaispisteet pisteet olivat 100/100. Mittaukseen sisältyi yksi lepopäivä, jolloin tulos oli 42p.

Kokonaisuuspisteet hyvinvointianalyysistä olivat 62/100. Tulos perustuu stressin ja palautumisen sekä unen ja liikunnan mittaustuloksiin.

Mä olen tunnetusti stressiherkkä ihminen, ja se heijastuu herkästi unen laatuun ja nukkumiseen ylipäätään. Mittaus kestää kolme vuorokautta ja jokaisen yön luulin nukkuneeni ”hyvin”. C’moon yli 8h jokaisena yönä! Ei vaan todellisuudessa ollutkaan niin. Suosittelen jokaista tekemään mittauksen, jos siihen on mahdollisuus. Itselle tämä oli ainakin hyvin silmiä avaava kokemus ja auttaa jatkamaan fiksummin eteenpäin.
 
Kun sain mittaustulokset, pidin reilun 2 viikkoa taukoa treenaamisesta. En siksi, etten olisi halunnut tai jaksanut treenata, vaan koska lihashan kasvaa tunnetusti levossa ja jos kroppa ei lepää niin ei voi odottaa mitään hurjaa kehitystä. Ja kyllä se jaksamisen pohja olisi jossain kohtaan vastaan tullut. Tämä oli pisin tauko, mitä olen pitänyt koko tämän mun saliharjoittelun aikana, ja voin todeta näin jälkeenpäin, että vaikka se pitkältä ajalta tuntuikin, niin se oli se mitä tarvittiin. Tauon jälkeen paluu salille oli aikamoista satujumppailua, mutta arki on taas lähtenyt rullailemaan kivasti.


Kiitokset Hannele ja SportMasagolle mittauksesta!

Nyt soi: Elastinen - Eteen ja Ylös

-Baulba

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti