sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Aivohieronta


Tai siis virallisesti purentalihashieronta.


Tiiättekö sen tunteen, kun koko päätä kiristää? Siis kirjaimellisesti. Päänsärkyä, hartiajumeja, on kasvo-, korva-, ja leukasärkyä, korvat saattavat tuntua lukkoisilta… Sulla saattaa olla vaan pää ”jumissa”. Esim. päänsärkyä esiintyy 70%:lla purentaelimen toimintahäiriöstä kärsivillä.

Tämä kuulosta nyt ihan ”sinullahan saattaa olla kuivat silmät” -tyyppiseltä mainokselta, mutta ihan tosissaan. Purentaongelmat ovat todella yleisiä, arviolta 5-15% tarvitsee siihen hoitoa, oireita esiintyy kuitenkin yli 50%:lla.  Ongelman taustalla voi olla rakenteellisten vikojen lisäksi ihan vain stressi, sillä se lisää sympaattisen hermoston aktiivisuutta, josta usein seuraa purentalihasten yliaktiivisuutta (esim. hampaiden purenta yhteen). Usein myös jatkuvien hartiaseudun ongelmia ei osata yhdistää purentaan.

Mihin tämä sitten auttaa ja miten se toteutetaan?

Puremalihashieronta auttaa monenlaisiin lihasten kireyksiin, ihan niin kuin tavanomainenkin hieronta. Nyt käsittelyn kohteena on vain pää ja yläkroppa. Siihen sisältyy kuitenkin muutakin kuin suunsisäinen hoito.
Käsittelyssä käydään läpi niskan, kallonpohjan ja pään lihasten kireydet, kaula, rintalihasten yläosa ja kasvojenseutu.

Kun Hannele vetää kumihanskat käteen, väkisinkin rupeaa naurattamaan. Sitten täytyykin yrittää saada naama peruslukemille ja rentoutua. Hannele työntää käden suuhun niin, että peukalo on suun sisäosalla. Käsittely itsessään ei satu, mutta tuntuu hetkittäin epämiellyttävältä. Poskien ja leukojen kohdalla tuntee selvästi kireyttä (posket tuntuvat paksuilta), oikeista kohdista painamalla tuntuu säteilyä kasvojen ja niskan alueella. Itsellä ohimon alue on myös aina äärettömän kipeä.

Itse olen nimennyt käsittelyn aivohieronnaksi, koska käsittelyn jälkeen olo on uskomattoman kevyt ja ajatuskin juoksee ripeämmin, kun päätä ei kiristä. Aluksi kasvojen alue tuntuu raskaalta ja siltä, ettei sitä pysty täysin hallitsemaan (vähän kuin puudutus hammaslääkärikäynnin jälkeen, ei tosin niin voimakkaasti). Itsellä pari seuraavaa päivää menee yleensä kuola poskella, mutta tästä ei ole näyttöä tapahtuuko tätä muille. 😉
Kiitos jälleen Hannele ja SportMasago!

Nyt soi: Mitä jos mä rakastan sua - Yö

-Baulba




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti